Wat doet de overheid?

De overheid neemt verschillende maatregelen om de hoge energiekosten te compenseren.

Lees meer op rijksoverheid.nl

Wat doen de gemeenten?

De gemeente kan u helpen en nemen verschillende maatregelen. Huishoudens met een laag inkomen kunnen bij hun gemeente een energietoeslag aanvragen van € 1.300,-. Lees hier wat de gemeenten doen.

Gemeente Delft

Gemeente Delft helpt inwoners bij het besparen van energie. U kunt een cadeaubon van €55 euro aanvragen voor kleine energiebesparende maatregelen. Dit geldt voor iedereen met een koop- of huurwoning. Lees meer over deze actie via: Energie besparen | Gemeente Delft.

Gemeente Zoetermeer

Gemeente Zoetermeer helpt met het energiezuinig en aardgasvrij maken van de woning. Lees meer via: Energieloket I Gemeente Zoetermeer.

Gemeente Zuidplas

Huishoudens met een laag inkomen kunnen energietoeslag krijgen in 2023. De energietoeslag is € 1.300 netto. We weten nog niet precies wanneer deze toeslag wordt betaald. Heeft u een uitkering via IJsselgemeenten? Dan krijgt u de energietoeslag weer vanzelf. Krijgt u de toeslag niet vanzelf? Houd dan deze pagina in de gaten voor updates of kijk af en toe op de website van de IJsselgemeenten: www.ijsselgemeenten.nl/energietoeslag-2023

Prijsplafond voor warmte en elektriciteit

In 2023 geldt er een prijsplafond voor elektriciteit en warmte. Het prijsplafond betekent dat de prijzen voor warmte en elektriciteit niet hoger morgen worden dan een bepaald bedrag. Het betekent ook dat iedereen over het basisverbruik hetzelfde tarief betaalt. De overheid belooft dat iedereen profiteert van het prijsplafond. De overheid werkt nog uit hoe zij dit gaan doen.

Lees meer op Prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming I Rijksoverheid

Vergoeding voor huishoudens met blokaansluiting

Woont u in een woongebouw met een gedeelde energieaansluiting, zoals blokverwarming of stadsverwarming? De overheid werkt aan afspraken om ook deze groep te helpen met de hoge energieprijzen.

Lees meer