Tips om energie te besparen

We kunnen er niet omheen. De energieprijzen zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Veel mensen hebben moeite om de rekening te betalen. Wij begrijpen dat u zich zorgen maakt over de stijgende energieprijzen. Op deze pagina leest u wat u zelf kunt doen, wat wij voor u kunnen doen en wat de gemeenten en overheid doen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt veel zelf doen om minder energie te gebruiken. Met simpele aanpassingen verbruikt u minder energie. Dit zijn kleine aanpassingen om geld te besparen:

  • Zet de thermostaat tussen 18 en 21 graden;
  • Als u gaat slapen of niet thuis bent, kan de thermostaat naar 15 graden;
  • Douche korter dan 5 minuten. En gebruik een waterbesparende douchekop;
  • Met een volle wasmachine voorkomt u dure halve wasjes. Was zoveel mogelijk op 30 graden Celsius;
  • Doe deksels op pannen tijdens het koken;
  • Zet apparaten uit, niet op stand-by. Als apparaten op stand-by staan, verbruiken ze alsnog energie. Dit heet sluipverbruik. Door apparaten uit te zetten kan dit tot wel € 100 euro per jaar verschillen;
  • Vervang gloeilampen door LED-lampen. Vergeet ze niet uit te zetten als u de ruimte verlaat;
  • Breng tochtstrips aan op spleten en kieren.


Hierboven zijn kleine aanpassingen benoemd die u geld kunnen besparen. Wat kunt u nog meer zelf doen of wat raden wij u juist af?

Tijdelijk Noodfonds energie
Het Tijdelijk Noodfonds Energie is gesloten.
Meer informatie op de website Tijdelijk Noodfonds Energie.
Energiecoach
U kunt op verschillende manieren energie besparen. De energiecoach geeft u gratis advies. Het gaat vaak om kleine dingen, maar samen kunnen deze leiden tot flinke besparingen op jaarbasis. Wilt u advies van een energiecoach? Stuur dan een mail naar info@huurdersraadstedelink.nl

Lees meer via: Energiecoach I Stedelink
Ventileren
Het klinkt misschien gek, maar als u uw woning zuinig wilt verwarmen, is ventileren erg belangrijk. Als u niet ventileert komt er te veel vocht in huis. Bijvoorbeeld door slapen, douchen, koken en de was drogen. Het verwarmen van een vochtig huis is duurder, omdat eerst al het water moet verdampen. Goed ventileren helpt ook tegen schimmel en andere vochtproblemen. En dat is weer beter voor uw gezondheid. Bekijk meer op: ventilatie, vocht en schimmel.
Stel de temperatuur van uw cv-ketel niet lager in
U bespaart geen geld door de temperatuur van uw cv-ketel lager te zetten. Als de temperatuur van het water lager is, moet de cv-ketel vaker of langer branden om uw woning te verwarmen. Wanneer een cv-ketel langer moet branden, kost dit ook meer geld. U kunt beter de thermostaat een graadje lager zetten.
Pas op met creatieve manieren van verwarmen
Creatieve manieren om uw woning te verwarmen kunnen gevaarlijk zijn. Er kan brand of koolmonoxide ontstaan. Dit kan grote gevolgen hebben. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op.
Blokverwarming
De overheid werkt met spoed aan een regeling om ook huishoudens met een gedeelde gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) te helpen met de hoge energieprijzen. De overheid maakte in april de regels bekend voor de 'Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluiting'.

Op dit moment onderzoeken we de regels die gelden voor de vergoeding. Dit houdt in:
  • We kijken wie in aanmerking komt voor de tijdelijke vergoeding.
  • We onderzoeken op welke manier we de vergoeding per woning verdelen.
  • En wanneer we de vergoeding verrekenen met de huurders.

We verwachten in juni meer te kunnen vertellen over onze aanpak. U ontvangt dan een brief van ons.
Meer informatie over de vergoeding voor huishoudens met blokverwarming.