Illegale onderhuur en woonfraude
Iedereen die een huis bij ons huurt, moet daar ook zelf in wonen. Als de woning voor iets anders wordt gebruikt dan als woonplek voor de huurder, is dat woonfraude. Eén soort van woonfraude is onderhuur. De echte huurder woont dan ergens anders en verhuurt zijn woning aan anderen. Dat mag niet. Vaak betalen onderhuurders meer huur en maakt de huurder winst.
De volgende situaties is noemen we woonfraude:
- de hoofdhuurder woont niet zelf in uw woning;
- de hoofdhuurder laat de woning voor langere tijd leeg staan;
- de hoofdhuurder verhuurt de woning zonder onze toestemming aan anderen;
- de hoofdhuurder gebruikt de woning voor illegale activiteiten zoals een wietplantage of prostitutie.
Als we onderhuur of illegaal gebruik ontdekken, dan kan de huurder zijn woning kwijt raken.
Woonfraude herkennen
U kunt woonfraude herkennen aan bijvoorbeeld overvolle brievenbussen, gordijnen die altijd dicht zijn, vervuiling of steeds wisselende nieuwe huurders die anoniem blijven. Klik op onderstaande tekening om nog meer tekens van woonfraude te zien.
Bron: Motus
Woonfraude melden
Denkt u dat een woning bij u in de buurt zonder toestemming wordt onderverhuurd of gebruikt voor illegale praktijken? Meld dit bij ons met onderstaand formulier. Uw gegevens blijven geheim.
Wat doen wij met uw melding?
Na uw melding gaan wij actief onderzoek doen in het woongebouw, straat en omgeving waar de melding over gaat. We bellen soms ook bij omwonenden aan. In het onderzoek komt er niemand te weten wie de melder is. Ook in de informatie die wij opschrijven staan geen namen of adressen. Dit betekent dat de melder altijd anoniem blijft. Onze medewerkers legitimeren zich.
Overlast melden
Veelgestelde vragen
Nee, wij houden u niet op de hoogte van het onderzoek. Na de melding krijgt u een e-mail van ons dat wij de melding hebben ontvangen en er mee aan de slag gaan. Hierna hoort u er niets meer over. Dit is vanwege de privacy van de persoon over wie de melding gaat. En voor uw veiligheid. Blijft u overlast houden? Maak dan een nieuwe melding.
Er mogen gewoon mensen bij u logeren. Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een deel van uw woning laten gebruiken. En u mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert. Ook als u er zelf ook nog woont. En woonfraude is wanneer u andere mensen (voor lange tijd) in uw woning laat als u zelf de woning niet meer gebruikt als uw hoofdverblijf. Twijfelt u over bijvoorbeeld een familielid dat een lange tijd bij u wil verblijven? Stel uw vraag dan eenvoudig via het contactformulier op www.stedelink.nl of via ons telefoonnummer 088 308 70 70. Wil u wegens omstandigheden een kamer verhuren? Vraag dan schriftelijk toestemming via www.stedelink.nl.