Duurzaam wonen: dit doen wij

Het klimaat verandert en de overheid vraagt ons om ervoor te zorgen dat onze woningen in 2050 zo min mogelijk energie gebruiken voor verwarming, warm water en verlichting en dat ze CO2-neutraal zijn.

Dat willen wij ook graag bereiken. Maar daarin moeten we keuzes maken, omdat we niet voor alles geld hebben. We kiezen daarom voor een 'no regret'-aanpak. Dat betekent dat we woningen en gebouwen niet in één keer aanpakken maar ze stap voor stap energieneutraal maken. Zo nemen we de juiste stappen op het juiste moment, zonder dat latere stappen onbetaalbaar of technisch moeilijk worden.

Onze aanpak: bij renovatie en onderhoud

De meest logische volgorde om woningen en gebouwen energieneutraal te maken is eerst isoleren, en daarna het verwarmingssysteem aanpassen. Als je huis goed geïsoleerd is, heb je namelijk minder energie nodig om je huis te verwarmen. Deze volgorde houden wij ook aan in onze aanpak. Wanneer we aan de slag gaan met isoleren, kunnen we wel al voorbereidingen treffen voor de overstap op bijvoorbeeld een aardgasvrij verwarmingssysteem.

  • We isoleren vloeren, daken en gevels zo veel mogelijk naar label B. Daardoor gebruiken woningen minder energie.
  • We maken de komende jaren ook woningen aardgasvrij door ze voor warm water en verwarming aan te sluiten op warmtenetten of door het plaatsen van warmtepompen en door voor koken over te stappen van gas naar elektra.

Wanneer doen we dat

  • Dit doen we zoveel mogelijk als we ergens aan de slag gaan met (groot) onderhoud en renovatie.
  • Onze focus ligt op Delft, Zoetermeer en Zuidplas. Daar scoren onze woningen minder goed op energieverbruik en isolatiewaarden, dus daar kunnen we het grootste verschil maken.
  • Als we woningen aardgasvrij maken, doen we dat in wijken die door gemeenten zijn aangewezen om van aardgas af te stappen.

!

Ledlampen

Ledlampen gebruiken minder stroom dan andere soorten lampen. Bij de vervanging van verlichting in de algemene ruimten plaatsen we zoveel mogelijk ledverlichting. Hierdoor kunnen ook de servicekosten die u betaalt voor verlichting in de algemene ruimten dalen.

Energielabel