Veelgestelde vragen over stijgende energieprijzen

Doet de overheid iets?

De overheid wil een deel van de hogere energierekening goedmaken. Wilt u hier meer informatie over? Bekijk de maatregelen en acties van de rijksoverheid op www.rijksoverheid.nl. Hier vindt u ook informatie of u recht heeft op de korting van € 190,- op uw energierekening in november en december. Gemeenten helpen inwoners ook met hoge energiekosten. Bekijk de maatregelen en de acties van uw gemeente. Hier leest u ook of u recht heeft op energietoeslag en hoe u deze kunt aanvragen.

Waar kan ik nog meer terecht voor hulp?

Kijk eens op de website van Geldfit. Bij hen kunt u gratis en anoniem advies vragen.

Wat kan ik zelf doen zodat ik niet word verrast met een hoge energierekening?

Bij een energiecontract met variabele prijzen is het verstandig om rekening te houden met de stijgende energieprijzen. Neem contact op met uw energieleverancier. Hier kunt u aangeven dat u uw termijnbedrag voor uw energieverbruik wilt verhogen. Hiermee voorkomt u dat u verrast wordt met een hoge energierekening. Daarnaast kunt u zelf ook veel doen om minder energie te gebruiken. Bekijk de tips om zelf energie en geld te besparen.

Uw situatie is gewijzigd en wilt uw voorschot aanpassen

Ja, dat kan. U vraagt dit aan via onderstaande knop.

Aanpassing aanvragen

Gaat de prijs van de blokverwarming stijgen in 2023?
De tarieven gaan in 2023 stijgen. De prijzen voor de levering van warmte en elektriciteit liggen boven het tarief van het energieplafond. Begin februari weten we wat de werkelijke tarieven zijn inclusief btw, de levering en energiebelasting. Zodra dit bekend is, informeren wij u hierover op deze pagina.
Wat kan ik zelf doen zodat ik minder energie verbruik?

Wist u dat gemiddeld driekwart van uw gasverbruik gaat naar het verwarmen van uw huis? De rest gaat naar warm water. Vooral voor douchen. Koken is maar een klein aandeel van het gasgebruik. U kunt zelf veel doen om energie en geld te besparen. Bekijk de tips om zelf energie en geld te besparen.

Wat betekent de stijgende energieprijs voor de stookkosten?

In uw huurprijs kan een bedrag zijn opgenomen voor het verwarmen van uw woning en/of het verwarmen van het water. De kosten die wij hiervoor betalen aan de energieleverancier zijn vanaf 1 januari 2022 fors omhoog gegaan. Als dit voor u gold, ontving u een voorstel om het voorschot voor warmtekosten te verhogen per 1 april 2022. Vanaf 1 januari 2023 verhoogt Stedelink de voorschotten opnieuw. Hoeveel deze verhoging voor u is, kunt u lezen in de brief die u in december 2022 ontving. Door deze verhoging voorkomen we dat de afrekening servicekosten over 2022 hoog zijn en tegenvallen.

Welk energielabel heeft mijn woning?

U kunt uw energielabel van uw woning vinden op www.stedelink.nl/woninggegevens.

Wat gaat Stedelink doen aan slecht geïsoleerde woningen?
De komende jaren gaan wij ons extra inzetten om de E-, F- en G-labels versneld aan te pakken. Wij zetten ons in om uiterlijk in 2028 de E-, F- en G-labels van ons bezit te hebben aangepakt (exclusief sloopwoningen en monumenten).
Hoe is de prijsstijging vanaf 1 februari 2023 bepaald?

Het prijsplafond dat op 1 januari 2023 wordt ingevoerd sluit niet goed aan bij blokverwarming. Het kabinet komt met een oplossing. Begin februari hebben wij meer zicht op de tarieven (inclusief btw en energiebelasting) van Engie. Op basis van de gegevens die wij in december hadden, hebben wij het voorschot stookkosten op 1 februari 2023 verhoogd met 40%. Bij deze berekening van de verhoging gaan wij ervan uit dat het prijsplafond ook voor blokverwarming geldt. Hierbij hebben wij het tarief van € 1,45 per kuub (m3) gas toegepast en zijn we uitgegaan van een maximaal jaarlijks verbruik van 1.200 m3 per huishouden.

Ik heb blokverwarming, maar kook nog op gas. Kan ik overstappen op elektrisch koken en mijn eigen gasmeter laten verwijderen?

Dat hangt af van de situatie. Vraag daarom altijd eerst om toestemming. Hoe dat werkt lees je hier. Je hebt bijvoorbeeld een extra groep in de meterkast nodig. Deze moet je laten aanleggen door een erkend installateur. De kosten betaal je zelf.

Ik wil van het gas af. Wat kan ik doen?

Je kunt als huurder van Stedelink niet los en zelfstandig van het gas af. Dit kan alleen voor een heel woongebouw of rij woningen. Alle woningen die worden gerenoveerd, worden opgeleverd met elektrisch koken. Daarnaast is er bij een aantal woongebouwen het koken op gas, vervangen door elektrisch koken. Wist u dat gemiddeld driekwart van uw gasverbruik gaat naar het verwarmen van uw huis? De rest gaat naar warm water. Vooral voor douchen. Koken is maar een klein aandeel van het gasgebruik. Bekijk de tips om zelf energie en geld te besparen.

Kunnen jullie niet de huur bevriezen? Dus geen jaarlijkse huurverhoging doen?

In 2022 is de huur van woningen met een F- en G-label niet te verhoogd. Ook wel huurbevriezing genoemd. Begin 2023 neemt Stedelink een definitief besluit voor de huurverhoging voor 2023. We zullen daarbij opnieuw - net als in juli 2022 - de woningen met lage labels ontzien. Voor huurders met een laag inkomen komt er een huurverlaging naar maximaal € 550 vanaf 2023*.

*De overheid moet nog een definitief besluit nemen. Wij houden ons aan het besluit van de overheid.

Wat kan ik doen als ik door de stijgende energieprijzen mijn huur niet kan betalen?

Kunt u uw huur niet of niet helemaal betalen? Of niet op tijd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Dan bespreken we samen hoe we dit oplossen. Bijvoorbeeld: u betaalt de huur een week later. Of we spreken een betalingsregeling af. Het belangrijkste is dat we hier met elkaar over praten. Zo voorkomen we dat de problemen te groot worden. Bekijk ook advies bij het oplossen van schulden.

Hoe krijg ik de €190,- korting op mijn energierekening?

Alle huishoudens die op de 1e dag van de maanden november en december 2022 een individueel contract hebben met een energieleverancier krijgen deze korting. Dit is € 190,- per maand. Hoe u de € 190,- korting op uw energierekening in november en december krijgt, hangt af van uw energieleverancier. U kunt dit niet zelf bepalen.

Sommige energieleveranciers, zoals Eneco en Vattenfall, maken dit bedrag over op je bankrekening. Andere energieleveranciers, zoals Essent, verrekenen de korting met je termijnbedrag. Dan geldt het volgende:

  • Betaal je meer dan € 190,- per maand? Dan betaal je in november en december 2022 alleen het verschil tussen je termijnbedrag en deze korting.
  • Betaal je minder dan € 190,- per maand? Dan betaal je in november en december 2022 niets. Het verschil tussen je termijnbedrag en deze korting krijg je terug op de eindafrekening.

Hier vindt u nog meer informatie over de compensatie van € 190,-: 10 meestgestelde vragen over 190 euro energiecompensatie - Independer.nl.

Ik wil de verwarming helemaal uitzetten. Kan dat veilig?

Dat is niet verstandig. Want als je de verwarming niet gebruikt, kan je last krijgen van vocht en schimmel. Dat is slecht voor je gezondheid. Het helpt om goed te ventileren en te luchten. En om de temperatuur in huis op ongeveer 15 graden te houden. Zo voorkom je vocht en schimmel. Bekijk onze tips over ventilatie.

Kan ik mijn verwarming vervangen door een elektrische- of petroleumkachel? Of kan ik kaarsen en waxinelichtjes gebruiken voor verwarming?

Nee! Veel mensen zoeken goedkope alternatieven om er deze winter warmp bij te zitten. Soms levert dat creatieve oplossingen op. Maar niet elk idee is even verstandig. Sommige ideeën zijn zelfs levensgevaarlijk.

Het huis verwarmen met kaarsen, een bloempotkachel of petroleumkachel. Dat lijkt gezellig, maar ze hebben weinig effect en zijn slecht voor je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat er dan heel veel fijnstof vrijkomt. Veel meer dan bij een drukke snelweg.

Er is ook brandgevaar. En gevaar voor koolmonoxide. Dat staat bekend als 'sluipmoordenaar'. Zeker in woningen waar niet of minder goed geventileerd wordt. Je ruikt koolmonoxide niet, maar kunt er wel ernstige lichamelijke klachten van krijgen. Of zelfs overlijden. Kijk dus uit! Bekijk de tips van de brandweer.